מכונת אמת

אנשים רבים התנסו בהזדמנויות שונו בחיים שלהם ב-בדיקת פוליגרף שהוא בעצם סוג של מכונת אמת. למרות שיש לא מעט חילוקי דעות בקרב אנשי המקצוע בנוגע לשימוש בבדיקות אלה הרי שהן יכולות בהחלט לשמש ככלי תומך להחלטות כאלה ואחרות ובדרך כלל הן לא עומדות בפני עצמן בתור השיקול היחיד אשר על בסיסו תתקבל החלטה חשובה. השימוש בבדיקות פוליגרף מתבצע בדרך כלל במקומות עבודה מדי פעם, בתהליכי גיוס של מועמדים חדשים לתפקידים רגישים או עמדות מפתח וכמובן על ידי המשטרה בעת חקירה של נחקרים או חשודים. למרות ההתייחסות המוגבלת כלפי תוצאות הבדיקה הרי שהיא עדיין נפוצה וחשוב לדעת איך לגשת אליה.

למה אנשים חוששים מהבדיקה?

מי שמקבל הודעה שעליו לבצע בדיקה דרך מכונת אמת עלול לחשוש, שכן יתכן והוא יחשוב שהארגון שבו הוא עובד לא סומך עליו, אם מדובר במועמד שנמצא בתהליך גיוס הוא עלול לחשוב שלא מאמינים לדברים שהוא מסר אודות עצמו ואם מדובר באדם שעצור ונחקר במשטרה הרי שייתכן שהוא חושש שהתגלו ראיות חדשות שמטילות ספק על העדות שלו או על דברים שאמר. בנוסף לכך קיים החשש הבסיסי שעל פיו עצם ביצוע הבדיקה מלחיץ ותופעות גופניות של לחץ ומתח עלולות להתגלות גם בלי לומר דבר שקר. ברגע שהארגון מסביר לנבדק את ההתייחסות לתוצאות הבדיקה – הלחץ יחלוף.

החשיבות של ביצוע בדיקה על פי ההנחיות

מי שמתבקש לבצע בדיקה של מכונת אמת צריך להכין את עצמו לכך ולקבל הסברים אודות הדרך המדויקת שבה הבדיקה תתבצע. את הבדיקות האלה בדרך כלל לא מבצעים ללא הודעה מוקדמת, מה שיכול להקל על מי שקיבל את ההודעה ומכין את עצמו לקראת הבדיקה. מי שלא משקר ואין לו מה להפסיד הרי שזה יתגלה דרך תוצאות הבדיקה וכך הוא יחוש הקלה גדולה. גם מי שמטעמו בוצעה הבדיקה יתייחס בחיוב לתוצאות ולנבדק ואפשר יהיה להמשיך את התהליך המדובר בצורה אופטימית, חיובית וטובה מתוך ידיעה שאין מדובר באדם ששיקר ואפשר לסמוך על הדברים שהוא אומר.

דילוג לתוכן