בדיקת פוליגרף
בדיקות במכונת אמת נחשבות לנפוצות מאד בעולם ההשמה והגיוס. מועמד לתפקיד חשוב או בכיר לא יצטרך להיות בלחץ לקראת בדיקה זו וכל עוד אין לו מה להסתיר הרי שהוא יגיע אליה רגוע ויידע שמדובר בעוד שלב בירוקרטי בדרך לקבלה שלו לתפקיד המדובר. למרות מחלוקות רבות שקיימות בנוגע לביצוע הבדיקה ולמהימנות התוצאות שלה – בדיקת פוליגרף עדיין נחשבת לאחד הכלים המהותיים בתהליך הקבלה לעבודה וביחד עם מאפיינים נוספים או דעות שגובשו אודות המועמד תתקבל ההחלטה האם לקבל אותו לתפקיד אותו. באופן כללי אפשר לומר שהתוצאה של הבדיקה בלבד לא תעמוד בפני עצמה אך תשמש ככלי תומך ביחס עם מידע נוסף שנאסף.
מה כוללת בדיקת פוליגרף?
באופן כללי מדובר בבדיקה שלא נחשבת לפולשנית והיא מבוססת על מדדי גוף פיזיים שאמורים להשתנות במקרה ואותו אדם משקר באופן מודע מתוך כוונה או רצון להסתיר את האמת. במהלך בדיקת פוליגרף מחברים חיישנים לאזורים מסוימים של הגוף – סביב המותניים וקצות האצבעות למשל, על מנת לבחון שינויים בדופק פעימות הלב, הזעה או כל שינוי בשפת הגוף בזמן ששואלים את אותו אדם שאלות. מתחילים בשאלות כלליות של מידע כללי ואט אט עוברים לשאלות שעליהן רוצים לדעת תשובה מפורשת. שאלות אלה תהיינה קשורות בשימוש בסמים, למשל, שימוש בחומרים אסורים אחרים או כל ביצוע עבירה על החוק.
מתי מבצעים בדיקות בפוליגרף?
כיום נפוץ לראות בדיקת פוליגרף בשני עולמות שונים – האחד הוא חקירות במשטרה והשני הוא עולם התעסוקה. בשניהם תוצאת הבדיקה תתווסף למידע ונתונים נוספים שעולים מתוך חקירה, שאלון או מבדקים נוספים ובשניהם לא רק על סמך התוצאות של הפוליגרף תתקבל תשובה לכאן או לכאן. חשוב מאד לקבל הסבר אודות ביצוע הבדיקה על מנת שלא להגיע מתוחים שלא לצורך, שכן הלחץ האישי עלול להשפיע לרעה על התוצאות של הבדיקה. בדיוק מהסיבה הזאת התשאול יתחיל משאלות כלליות שהתשובות עליהן ברורות מאליהן ובזכותן הנבדק יהיה רגוע יותר ויבין טוב יותר את הסיטואציה.
מה עוד חשוב לדעת על הבדיקה?
בדיקה במכונת אמת, הלוא היא בדיקת פוליגרף משמשת בכמה וכמה מקרים ויש לה את האפשרות להיות כלי נוסף במערך של שיקולים וסיבות לקבל החלטות. הציבור הרחב מכיר את הבדיקה הזאת מתוכניות בלשיות בטלוויזיה ולא להרבה אנשים מזדמן לעבור את הבדיקה בעצמם. לכאורה נדמה שהבדיקה עלולה להיות מאד מלחיצה או בעייתית ולכן מי שבכל זאת מתכונן לקראתה צריך לדעת בדיוק לקראת מה הוא הולך. יש לא מעט מה לדעת על הבדיקה, כמו איך היא מתבצעת ומה מהלכה וחשוב לא פחות להבין מה המשמעות שלה ואיך מתייחסים לתוצאות או ממצאים שעולים ממנה.
איך מתייחסים לבדיקות פוליגרף?
מה שהכי חשוב לדעת אודות בדיקת פוליגרף הוא שלא על פי התוצאה שלה בלבד יקום או ייפול דבר. בין אם הנבדק יוערך כמשקר בבדיקה ובין אם יתגלה שהוא דובר אמת – תוצאות הבדיקה מצטרפות למאפיינים ושיקולים נוספים שנאספים אודותיו בתהליך המדובר ולכן לא רק הבדיקה עצמה תקבע עניין גורלי זה או אחר. חשוב לדעת את זה, שכן אנשים רבים חוששים מהבדיקה, חוששים שבשל הלחץ או המתח הנפשי שהם יחושו שפת הגוף שלהם תהיה כזאת שתתפרש כשפת גוף של אמירת שקר. אגב, מהסיבה הזאת התוצאה של בדיקת הפוליגרף נחשבת ללא אמינה, שכן אי אפשר לדעת איך הגוף של כל אדם מגיב לבדיקה ובהחלט מדובר במעמד מלחיץ ולא פשוט.
למה צריך לבצע בדיקת פוליגרף?
כיום נפוצות שתי סיטואציות שבהן צריך יהיה לעבור בדיקת פוליגרף – האחת היא במהלך חקירה במשטרה והשנייה היא כחלק בתהליך גיוס של מועמד לתפקיד רגיש או מהותי. במהלך חקירה משטרתית ירצו החוקרים לוודא שהנחקר דבק בגרסתו ולא משקר על מנת לחלץ את עצמו מאימת הדין ובעת תהליך גיוס יינתן דגש בעת הבדיקה לנושא של שימוש בסמים, חומרים אסורים או פעילות טרור שעלולה לסכן את הארגון המגייס. גם כאן וגם כאן ממצאי הבדיקה יצטרפו לשאר הנושאים שיעלו בחקירה או בתהליך הגיוס ולאחר מכלול שלם של פעולות תתקבל החלטה בנוגע לנחקר או למועמד.
תהליך הבדיקה בגופים שונים
אדם זה או אחר אשר נמצא במהלכו של תהליך גיוס לתפקיד בכיר או מהותי בחברה או ארגון יכול למצוא את עצמו מזומן לבצע בדיקת פוליגרף. ברגע הראשון נראה שמדובר בעניין מאיים, שכן ידוע שהמכשור של הבדיקה עוכב אחרי מדדים גופניים שעלולים להיות גם כאלה שיופיעו כחלק מהשגרה ואז עלולים להכשיל את אותו אדם ולכן חשוב מאד להכיר את הבדיקה ואת הדרך שבה היא מתבצעת. חשוב לא פחות להבין את המשמעות של התוצאות ואת אופן ההתייחסות אליהן, שכן יש לזה חלק גדול בעיקר בהרגעת הנפש והרוח לקראת ביצוע הבדיקה הלכה למעשה. להגעה רגועים לבדיקה בהחלט יש תרומה.
איך נרגעים לקראת ביצוע בדיקת פוליגרף?
בעת הבדיקה מחובר הנבדק לחיישנים במקומות שונים בגוף. מדובר במיקומים אסטרטגיים וספציפיים שיתכן ותהיה בהם אינדיקציה כזאת או אחרת ללחץ או מתח שקורים בשל אמירת דבר שקר ואת זה הרי שהמכשור אמור לגלות. זו המהות של בדיקת פוליגרף. על מנת להרגיל את הנבדק לסיטואציה המורכבת והלא פשוטה הוא יישאל קודם כל שאלות כלליות על עצמו או שאלות על מזג האוויר ונושאים אובייקטיביים. כך הוא יהיה רגוע להמשיך את הבדיקה ובהמשך יישאל שאלות מהותיות שקשורות בנטילת סמים, בשימוש בחומרים אסורים, בחברות בפעולות טרור או כל עבירה אחרת על החוק.
איך מתייחסים לתוצאות הבדיקה?
כאמור, כיום לתוצאות של בדיקת פוליגרף אין התייחסות מלאה אליהן בלבד. הן מצטרפות לחוות דעת נוספות כמו הערכה פסיכולוגית, ראיונות אישיים, מבדקים מול מחשב או פעילות של דינמיקה קבוצתית. לאחר שכל הפעולות הנדרשות בוצעו והושלמו אפשר לקבל חוות דעת רחבה ותמונה כללית בנוגע למטרה אשר לשמה מלכתחילה בוצעו המבדקים והבחינות וכך לקבל את ההחלטה המתאימה בנוגע לכל אחד מהנבדקים באופן אישי. התוצאה של בדיקת הפוליגרף תהיה אחד מהכלים להתייחסות ולא בהכרח יהיה לה משקל מכריע יותר מאשר לתוצאות או הממצאים של המבדקים האחרים. גם את זה כדאי לדעת מראש וכך להתכונן לכל השלבים והבדיקות שצריך לבצע.
הבדיקה עורכת כשעה וחצי ומתבצעת בדיסקרטיות כשרק הבודק והנבדק בחדר.
בדיקת פוליגרף, או בשמה המוכר השני בדיקה במכונת אמת, היא בדיקה פיזית שבעזרתה אפשר לשער במידה גבוהה של סבירות האם הנבדק אומר אמת או שמא הוא משקר. כיום מאד מקובל לראות את הבדיקות האלה בכמה סיטואציות – תהליך גיוס לעבודה או תפקיד בעלי סודיות או רגישות, בעולם החקירות הפליליות ובעולם התעסוקה, שם מבצעים מפעם לפעם בדיקות כאלה על מנת לוודא שהעובדים נשארים נאמנים למקום העבודה ונוהגים ביושרה ואמינות. חשוב לדעת שמבחינה משפטית יש לא מעט מחלוקות באשר לאמינות הבדיקות ולדרך ההתייחסות אליהן ולכן ברוב המקרים התוצאות יהוו רק כלי נוסף לפעולות נוספות שבעזרתן אפשר יהיה לחוות דעה בנושא המדובר.
מה עוד חשוב לדעת על תהליך הבדיקה?
חשוב להבין שאף אחד לא ידרוש לבצע בדיקת פוליגרף ללא הכנה מראש וללא יידוע לפחות כמה ימים לפני הבדיקה. כאשר הנבדק יגיע הוא יקבל הסבר מקיף בנוגע לכל מה שעומד להתבצע על מנת שהוא יהיה מוכן ורגוע ככל האפשר. מכיוון שהתוצאות עלולות להשתבש במידה והנבדק אינו חש בטוב או שמא הוא לחוץ ומתוח הרי שיש חשיבות להסברים האלה ולהודעה מראש בנודע לביצוע הבדיקה. חיישנים אלקטרוניים יחוברו למספר נקודות בגוף – קצות האצבעות, היקף בית החזה, המותניים ומיקומים נוספים שהבודק ימצא לנכון. בהתחלה יישאל הנבדק שאלות אודות הפרטים האישיים שלו ומזג האוויר על מנת לתרגל את הסיטואציה ולהרגיש טוב ובנוח יותר.
איך לעבור בדיקת פוליגרף?
כאמור, בדיקת פוליגרף אינה עומדת בפני עצמה ושום החלטה מהותית לא תתקבל רק לאחר ביצוע בדיקה זו. אפשר יהיה להוסיף את תוצאות הבדיקה לחוות דעת נוספות או לפעולות אחרות שכבר בוצעו וביחד תתקבל החלטה מקצועית בנושא המדובר. כך או כך חשוב מאד לדעת בדיוק לקראת מה הולכים, שכן מדובר בבדיקה שקטנה ומלחיצה שאנשים רבים חושבים שהיא עשויה לחרוץ גורלות עבורם. כאשר מכירים טוב יותר את אופן ביצוע הבדיקה מבינים שאין צורך להילחץ אך חשוב לומר את האמת ולהגיע במידה גבוהה של ביטחון עצמי ומודעות אישית. זה מה שיבטיח תוצאות נכונות וגיבוש חוות דעת נכונה וחיובית על הנבדק.
מהי בדיקת פוליגרף?
בדיקת הפוליגרף הינה בדיקה המתבצעת לצורך אבחון אמת או שקר, המתבססת על ידי תגובותיו הפסיכו-פיזיולוגיים של הנבדק הנקלטות בערוצי מכשיר בדיקת הפוליגרף. תהליך בדיקת הפוליגרף כולל- ראיון מקדמי, בחירת טכניקת הבדיקה נוכח הנושא הנבדק, בניית שאלות הבדיקה, פיענוח תרשימי הבדיקה והערכת תוצאות ואבחון הבדיקה על ידי הבודק.
מהו מכשיר בדיקת הפוליגרף?
מכשיר הפוליגרף הינו מכשיר הכולל ארבעה ערוצים לפחות (ערוץ לחץ הדם, ערוץ המוליכות החשמלית של העור, ומערכת הנשימה) המודדים ורושמים בו זמנית את השינויים הפסיכו-פיזיולוגיים של הנבדק. מכשיר הפוליגרף מבוסס על אלגוריתמים ממוחשבים אשר נועדו לתרגם את ממצאי הבדיקה אשר תורמת לקביעת מסקנות הבדיקה.
מאיזה גיל ניתן לבצע בדיקת פוליגרף לקטינים?
הדבר מתקשר למצבו הנפשי, הקוגניטיבי, ליכולת הריכז והקשב של הקטין, אנו סבורים שהגיל המינימום המתאים לביצוע בדיקת הפוליגרף הינו 11, אך מומלץ שלא לחשוף קטינים לפני בדיקות הפוליגרף מתחת לגיל 14 על מנת שלא ייאלצו לשחזר את המקרה הקשה. לפיכך, מחייבת הבדיקה אישור של הורי הקטין / או אפוטרופוסים אחרים במידה וקיימים. נוסף הסכמת ההורים נדרשת חתימה והסכמה של הקטין לביצוע בדיקת הפוליגרף תוך כדי ציון זכותו להפסיק הבדיקה בכל עת.
מדוע בדיקת הפוליגרף אינה קבילה בבית המשפט?
*לבדיקת הפוליגרף כיום אין רישוי ופיקוח.
*בדיקת הפוליגרף לא אושרה ע"י הכנסת, הממשלה ובתי המשפט.
*בית המשפט מתבקש לאשר מכשירים מסוג כלשהו אשר הוכיחו 100% אמינות, אשר בדיקת הפוליגרף מציעה אמינות כ-90% ומעלה.
*בדיקת הפוליגרף לא קבילה בעקבות טכניקת שאלות הבקרה ההשוואתיות בבדיקה, הנבדלות מנבדק לנבדק.